Het kabinet verlengt de huidige stimuleringsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2023, meldt het ministerie van Financiën vrijdag. Hierdoor blijft het voor particulieren financieel erg aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen op het eigen dak.

In eerste instantie zou de zogeheten salderingsregeling veel eerder verdwijnen. Bij het salderen wordt de stroom die particulieren met hun panelen opwekken simpelweg verrekend met de stroom die wordt verbruikt.

De facto krijgen particulieren voor hun zonnestroom zo dezelfde prijs als ze betalen voor de stroom die ze afnemen van de energieleverancier.

In combinatie met de gedaalde kosten voor zonnepanelen, zijn zonnepanelen de laatste jaren financieel erg aantrekkelijk geworden door de salderingsregeling.

Het ministerie wil het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelasting nu elk jaar verlagen vanaf 2023. "Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn", aldus Financiën.